Szállás Kiadó Szoba Apartman Blue Mediterran Apartmanház!

Segítség a keresőnek: Szállás kiadó szoba apartman panzió Balatonfüred

Ajánlott oldalak:

Kiadó szobák  apartmanok Balatonfüreden  kiadó apartman  balatonfüredi apartman  kiadó apartmanok  füredi szállások  balatonfüredi szállások  füredapartman  Balatonfüredi szálláskereső  Füredinfó  Szállás  Balatoni szállások  nyaralás a Balatonnál  veszprém megyei szállás  balatonparti kiadó szobák  szobakiadás 

Baltonfüred

Balatonfüred 13 500 lakosú kisváros, a Balaton északkeleti részének központja, Magyarország első gyógyüdülő városa. A balatoni "Riviéra" enyhén lejtő, széles, napsütötte platójára épült, északon szép völgyekkel tagolt 300 méter magas hegyek védik a hideg szelektől. A déli lejtésű dombokon szőlőskertek, gyümölcsösök sorakoznak, a város a róla elnevezett történelmi borvidék központja. Mai területén egykor hat község létezett, ezek egy része a török idők, majd a kuruc-labanc háborúk pusztításai miatt elnéptelenedett. A patinás üdülőhely - érdekes módon - eredetileg nem a Balatonnak köszönheti rangját, hanem a tó partján fakadó szénsavas forrásoknak. A vizet ivókúrákra, az 1730-as évektől kezdve pedig (melegítve) fürdőzésre is használták. Első ízben 1772-ben, Mária Terézia királynő parancsára analizálták a források vizét, 1786-ban nevezték ki az első fürdőorvost. 

BalatonfüredA víz gyógyerejét a helyi szívkórházban ma is alkalmazzák szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Egy 1826-os nagy tűzvész az épületek többségét elpusztította, ezért a Gyógy tér környékének mai műemléki arculata csak a XIX. század során alakult ki. A fürdő fénykorát a reformkor idején élte. Ekkor hazafias gesztusnak számított külföldi gyógyhelyek helyett Füredre látogatni. Sorra megfordultak itt az ország nagyjai, 1831-ben még színház is épült, 1846-ban itt bocsátották vízre a Balaton első gőzhajóját, a Kisfaludyt. A Tihanyi Apátság 1865-ben felparcellázta a fürdőtelep körüli birtokát, ekkor kezdték építeni a nagyrészt ma is látható villák sorát. A város legrégebbi és legjelentősebb műemléke a már 1211-ben jegyzett Szent Mihály-templom, amit egy ókori római villa maradványaira építettek, ma már csak az 1966-ban restaurált romok láthatók. Füred óvárosában, központjában áll az 1830-ban felszentelt, klasszicista stílusban épült református templom. Különös értéke, hogy eredeti berendezése teljes épségben megmaradt. 

BalatonfüredA Gyógy tér közepén álló Kossuth Lajos-forrás fölé 1853-ban került a ma látható kútház. A szanatórium legrégebbi részei 1748-ból valók. A Kúrszalon (ma kultúrterem) építését 1878-ban fejezték be. Árkádjai alatt találhatók a Füredi Panteon emléktáblái, amellyel a város azoknak az íróknak, művészeknek, tudósoknak állít emléket, akik a fürdőhely életében jelentős szerepet játszottak. A páratlan szépségű, platánokkal végigültetett Tagore-sétányt 1863-ban, a Sió-csatorna átadását követően építették. A sétányt a kiállított képzőművészeti alkotások valóságos szoborparkká avatják. A település jellegzetes épülete az 1864-ben átadott, klasszicista stílusú Kerek-templom. Mellette, Jókai Mór 1871-ben épített eklektikus stílusú nyaralójában emlékkiállítás mutatja be a nagy író füredi életét. Innen pár lépésre a Blaha Lujza utcában működik az Art-East Galéria, mely rangos képzőművészeti kiállításoknak ad otthont. Balatonfüred gazdag, hagyományokon alapuló programkínálattal várja vendégeit. A balatonfüredi szezonnyitó esemény a Siófokról érkező első hajó fogadása a kikötőben (április elején). 

BalatonfüredA város a balatoni vitorlássport fellegvára, ezt jelképezi a Vitorlabontó Ünnepség a móló előtti Rózsakertnél (május közepén). Ugyanekkor tartják a kétévente megrendezésre kerülő Pünkösdi Ének nemzetközi gyermekkórus fesztivált. Július utolsó szombatja a híres Anna-bál napja, a rendezvény másnapján a bál szépségkirálynője hintós körutazáson mutatkozik be a város közönségének. Augusztus elején kezdődnek a Borhetek, amely a helyi gazdák borainak seregszemléjén túl, ma már kulturális fesztivál is. Helyszín a sétány és a Mólószínpad. Augusztus második hetében öbölátúszó versenyt rendeznek Balatonfüred és Tihany között. Szeptember végén nagy esemény a Quasimodo Nemzetközi Költőverseny díjkiosztó ünnepsége. A város környékén szép kirándulások tehetők, például a Koloska-völgybe, a Koloska-forráshoz vagy az egyedülálló Lóczy-barlanghoz. A barlangtól mindenképpen érdemes felsétálni a Jókai-kilátóhoz, gyönyörű a kilátás. A Balatonfüredi Borheteket a hagyományoknak megfelelően augusztusban tartják: a borvidék gazdái a csodálatos szépségű Tagore sétányon verik fel sátraikat, ahol legjobb boraikból kínálják az odalátogató vendégeket. A Móló-színpadon minden este kulturális és folklór programok, augusztus 20-án pedig tűzijátékkal tarkított ünnepi megemlékezés várja az érdeklődőket. Balatonfüred legnagyobb vigasságára mindenkit szeretettel várnak.

 

 

A statisztikai adatok szerint weboldalunkat ez idáig legtöbbször az alábbi kifejezésekre érték el: Apartman Ház balatonfüred, kiadó szoba balatonfüreden, balatonfüredi apartman, kiadó apartman balatonfüreden, füredapartman, kiadó apartman, Kiadó szobák a balatonnál, balatonfüredi szállások, szobakiadás